Overflatebehandling av utvendig treverk

Gode råd om overflatebehandling av utvendig treverk.

Når du skal behandle utendørs treverk, har du flere produkter å velge mellom. Valget står mellom hva du liker, hva treet evt. er behandlet med tidligere, og hvilken beskyttelse du ønsker.

 • Impregneringsvæske fås kjøpt i klar, brun og grønn utgave. Den reduserer soppangrep, men den er ingen erstatning for olje eller grunning. Impregneringsvæsken må tørke minst en uke før eventuell videre behandling med andre produkter. NB: Væsken inneholder giftig soppdreper og må derfor ikke brukes innendørs. Bruk hansker og dekk bar hud under påføringen.
 • Treolje finnes i flere varianter, og er først og fremst beregnet på terrassegulv, utemøbler, detaljer og synlige flater av trykkimpregnert furu og sibirsk lerk. Oljen har god inntrengningsevne, og er også godt egnet som grunning før maling eller dekkbeis. Ulempen er at oljen ikke er slitesterk, derfor bør nytt lag påføres hvert år.
 • Oljegrunning skal brukes på bart treverk før dekkbeis eller maling. Poenget er å mette overflaten slik at senere behandling får feste. Ett strøk er nok, bortsett fra endeved, som må ha flere strøk.
 • Oljebeis påføres bart treverk direkte. Beisen finnes i et uttall av farger, og tørker fort. Derfor må du stryke ut bordene vått-i-vått i hele lengden for ikke å få stygge røfteskjøter. Bruk bred, fyldig pensel. Ny beis påføres når du kan skrape av pigmenter med neglen, eller når du ser at vann du spruter på, trekker seg inn i treet.
 • Oljedekkbeis er en form for maling. Den dekker like bra, men er lettere å påføre, samtidig som trestrukturen ikke skjules så godt. På nytt treverk må det påføres et strøk oljegrunning eller oljebeis, deretter to strøk dekkbeis. Senere behandlinger skjer med ett strøk dekkbeis etter behov (se tabellen).
 • Maling er det mest slitesterke produktet. Det fås i en rekke utgaver, mest aktuelt er oljemaling eller alkydmaling (med kunstig olje). Som med dekkbeis skal bart treverk alltid grunnes før maling.

Hvor ofte?

 • Hvor hyppig du må behandle treverket, er avhengig av slitasje, om det er en sydvegg utsatt for sol og vær og vind, eller om utebenken settes innendørs om vinteren eller ikke.

Antall år mellom hver behandling

 

Utegulv/terasse

Olje 1 år
Olje-/alkymaling 4-5 år

Utemøbler

Olje 1 år
Oljebeis 1-2 år
Oljedekkbeis 2-3 år
Olje-/alkudmaling 5-6 år

Gjerde

Oljebeis 2 år
Oljedekkbeis 3-4 år
Olje-/alkydmaling 10-12 år

Nordvegg

Oljebeis 5-6 år
Oljedekkbeis 7-8 år
Olje-/alkydmaling 6-10 å

Sydvegg

Oljebeis 2-4 år
Oljedekkbeis 4-5 år
Olje-/alkydmaling 5-6 år

Vindski/dekkbord

Oljebeis 2 år
Oljedekkbeis 3 år

Forberedelser

Vask er viktig

 • Alle flater som har den minste antydning til skitt, pollen, støv, sot o.l., må vaskes før noen som helst videre behandling, også før skraping. Bruk salmiakk eller en spesiell husvask i vaskevannet, og skyll grundig. Er det svartsopp eller grønske, skal du etter å ha skrubbet vekk ulumskhetene, påføre en sopp- og algedreper. Denne skal tørke inn på flaten, og ikke skylles av igjen. Poenget er å drepe soppsporene slik at det går lenger tid til neste angrep. Husk at du aldri må male eller beise over svartsopp – den trenger igjennom på kort tid!

Skraping og sliping

 • Løs beis må stålbørstes, og flassende eller blærende maling må skrapes vekk. Gå grundig til verks, legg kraft på, og puss deretter med grovt slipepapir slik at du avrunder gamle malingkanter og rubber opp bart og glatt tre. Dermed sitter ny behandling bedre. Husk grunning av bart tre!
 • Maling og beis sitter dårlig på skarpe kanter, særlig gjelder dette utemøbler og gjenstander som utsettes for slitasje. Derfor må alle kanter og hjørner avrundes før treverket behandles. Dette gjøres med et drag av høvelen eller høvelfilen, eller du bruker grovt slipepapir. På den måten vil både beis og maling få bedre feste, det dannes en sammenhengende hinne rundt den avrundete kanten – over en skarp kant vil beisen eller malingen snart briste, fukt trekker inn, og sjiktet løsner.

 

Husk endeveden

 • Endeved suger væske som en svamp, derfor er det viktig å påføre så mye impregneringsvæske, beis og maling som mulig, slik at porene fylles. Det er en god regel å sette utendørs bord- og stolben, gjerdestolper og andre materialer med utsatt endeved i et impregneringsbad et døgn eller to slik at væsken trekker opp. Dette må selvsagt gjøres etter at emnene er ferdig tilpasset, når væsken er påført skal materialene ikke bearbeides mer.

Ikke tett sprekkene

 • I tømmervegger, grovt treverk, som f.eks. rundstokker vil det ganske snart oppstå sprekker. Det er slik naturen har innredet det. Sprekkene kommer av krymp ved opptørking, og utenom hyppig oljing som kan redusere sprekkdannelsen, er det lite du verken kan eller skal gjøre med det. Påfører du kitt eller fugemasse, stenger du bare fukten inne, og resultatet blir soppangrep.